EPA's

Wat zijn EPA’s?   

EPA staat voor entrustable professional activity, wat neerkomt op ’toe te vertrouwen professionele activiteit’. Dit zijn professionele activiteiten die het dagelijks werk van de zorgprofessional vormen. EPA’s geven als het ware weer in welke professionele activiteiten een student of verpleegkunde , a(n)ios zich dient te bekwamen èn welke vaardigheden, kennis en professioneel gedrag hiervoor nodig zijn.

Daarnaast omvatten EPA’s de verschillende instrumenten en informatiebronnen waarmee wordt bepaald wat het bekwaamheidsiniveau van de student verpleegkunde of a(n)ios is.

Om een bekwaamverklaring te kunnen verdienen zal de student de opleider of supervisor moeten overtuigen dat hij of zij bekwaam is door gebruik te maken van de toetsinstrumenten voor de ontwikkeling van competenties en ontwikkeling van de thema’s binnen je vak.

EPA’s verpleegkunde

EPA’s vormen een belangrijke basis voor het flexibel en competentiegericht opleiden van gespecialiseerd verpleegkundige en medisch ondersteunende zorgprofessionals. Door hun opleidingen en leerroutes te baseren op EPA’s en onder te brengen in een samenhangend én flexibel stelsel krijgen zorgprofessionals meer carrièremogelijkheden en worden ze daarnaast efficiënter opgeleid. Mede hierdoor kunnen zij flexibel worden ingezet. Een belangrijke ontwikkeling in de benadering van de veranderende zorgvraag en de wisselende capaciteitsbehoefte.

Meer informatie over EPA’s in de (vervolg-) opleidingen voor gespecialiseerd verpleegkundige en medisch ondersteunende zorgprofessionals lees je op de website van CZO Flex Level.

Vrest biedt verpleegkundigen de EPA Verpleegkunde-module.

EPA onderdelen
Vrest loopbaanportfolio

Vrest EPA-portfolio voor anios en aios

 

Alle EPA’s voor aiossen en aiossen zijn geïntegreerd in het Vrest EPA-portfolio. Met de Vrest-app hebben aiosssen en aniossen altijd en overal toegang tot hun EPA-portfolio. Alle factoren rondom opleiding, specialisme, werkzaamheden en ontwikkeling worden overzichtelijk en veilig op één plek beheerd.

Voordelen voor aiossen en aniossen

✓ Snel overzicht van EPA-ontwikkeling
✓ Geen stapels papierwerk
✓ Optimaal beveiligd volgens AVG-richtlijnen
✓ Persoonlijk en betrokken advies
✓ Eenvoudig in gebruik
✓ Beheer van competenties, registraties, evaluaties en meer

Waarom een EPA-gericht portfolio belangrijk is

Voor de a(n)ios zit de kracht van de EPA-gerichte portfolio’s van Vrest in het eenvoudig verkrijgen van overzicht van de voortgang van EPA’s. Het gebruiksgemak van het portfolio maakt het makkelijk om in de praktijk snel feedback en beoordelingen van begeleiders of collega’s te vragen en te registreren.
Begeleiders en supervisoren profiteren van de eenvoud waarmee het Vrest-portfolio per a(n)ios inzicht geeft in de benodigde mate van supervisie. Zowel de beoordelings- als de toetsinstrumenten uiteraard opgenomen in het portfolio en kunnen tijdens het werk worden ingevuld.

EPA gericht opleiden

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen?