“Succes trek je aan” – door Pieter Lohuis

sep 14, 2021

Iedere ochtend oefen ik het met mijn drie-jarige dochter; het dichtritsen van haar jasje. Als jonge vader realiseerde ik me niet eens hoe automatisch ik dat doe. 
Totdat ze zelf de rits van haar jas dicht wil doen, maar dat dit met de beste wil van de wereld niet lukt. Nog niet…

Persoonlijke ontwikkeling stopt niet zodra je volwassen bent

Door haar vastberadenheid zie ik wél dat ‘we’ resultaat boeken. Mijn dochter is dus bezig zich persoonlijk te ontwikkelen en dat zal ze vast vanaf nu blijven doen. Haar leven lang. Denk ik….
Eerst prutste ze wat aan door de sluiting tegen de rits te duwen. Dat is ontwikkeling. Toen dat niet tot resultaat leidde probeerde ze te snappen hoe een rits eigenlijk werkt. Dat is bewustwording van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam.
En straks trekt ze de rits in één vloeiende beweging omhoog. Elke dag. En dan is ze onbewust bekwaam. Dat is groei.

En nu naar de grotemensenwereld. Waar begint je persoonlijke ontwikkeling zodat het bijdraagt aan jouw succes als professional?

Succes aantrekken betekent dat je jezelf zult moeten ontwikkelen.
En om ‘de betere versie’ van jezelf te worden zal je moeten beginnen met jezelf te ontleden. 

Veel mensen hebben de overtuiging dat vakinhoudelijke en professionele skills voldoende zijn voor succes. Ben je een succesvolle accountant wanneer je blije klanten hebt en daarnaast vlieguren hebt gemaakt in leidinggeven? Alle vinkjes lijken dan op groen te staan voor meer succes. Maar is het zo eenvoudig?

Succes dat je realiseert loopt altijd in de pas met de groei van jou als persoon. En groeien is het ontwikkelen en verbeteren van jezelf – of zoals wij bij Vrest zeggen: “improving competences” – op de gebieden die jij buitengewoon interessant vindt en dus ook kansrijk voor je zijn. Vervolgens is het moment gekomen te kijken naar wat jouw overtuigingen zijn, op jouw gedrag te reflecteren en de acties die jij aansluitend onderneemt.

Mindset

Succesvolle mensen hebben bovenal een mindset geprogrammeerd: rotsvaste overtuigingen gecombineerd met een sterke innerlijke stem. Beperkende overtuigingen zouden hen tegenhouden succesvol te zijn. Wil je ontwikkelen in een bepaalde richting, dan is het een belangrijke stap om afscheid te nemen van deze beperkende overtuigingen. Dat is natuurlijk niet altijd eenvoudig, vooral wanneer deze overtuigingen zich hardnekkig hebben verankerd in jouw persoonlijkheid. De hulp van een coach biedt hiervoor uitkomst.

Worstel jij met het halen van resultaten? Realiseer je dan dat het niet de gebeurtenissen van buiten zijn die je doelen en verlangens dwarsbomen. Het weer is niet de oorzaak van een slechte vakantie. Het gaat erom hoe jij met het slechte weer omgaat en of je flexibel genoeg bent om je aan te passen aan het weer.

Maak je fouten? Geen probleem. Fouten worden door iedereen gemaakt. Fouten zijn niet jouw schuld, maar het is de mate van verantwoordelijkheid die je neemt, die bepalend is voor de uiteindelijke uitkomst. 

Kraai op de schouder

Dan is er nog die kritisch meekijkende zwarte vogel op je schouder. De kraai. Wees gerust. Deze is niet van jou. De kraai is de optelsom van je cultuur, onderwijs, opvoeding, media die je volgt en je vrienden en familie. Ze hebben je – vaak goedbedoeld – beïnvloed. Wanneer deze beïnvloeding je tegenhoud in je ontwikkeling bedank de vogel dan voor zijn bewezen diensten en stuur hem weg. Vanaf nu heb je zijn gekraai niet meer nodig.

Verrijk de mindset met een grotere visie

Naast jouw onverslaanbare mindset laat jij je inspireren door mensen die al hebben bereikt wat ze willen.

Je zult zien dat deze mensen hun succes niet te danken hebben aan hun intelligentie, connecties en achtergrond. Ze hebben een doel voor ogen en onderweg ernaar toe zijn ze bereid veel fouten te maken en deze te koesteren.

Leg je persoonlijke groei als professional ook professioneel vast

Al deze investeringen in je persoonlijke ontwikkelingen maken je enorm kansrijk om succesvol te zijn. Maar voor wie zijn deze investeringen en ontwikkelingen eigenlijk zichtbaar?

Een traditionele CV is vaak, letterlijk, te eenzijdig. Want alleen j́íj́ hebt informatie vastgelegd. Dit eenzijdige karakter van een CV maakt deze informatie minder waardevol. Informatie die is gevalideerd door anderen, zoals jouw klanten, leidinggevende(n), collega’s of opleiders voegen extra waarde aan deze informatie toe. Een dynamische digitale omgeving is hiervoor een oplossing en biedt direct een toevoeging aan jouw succes als professional. Toch?

Overweeg een digitaal portfolio, waarmee jij je eigen talenten en waardevolle ervaringen kan delen met wie jij wil. Ik denk graag eens met je mee, niet over de doelen die je gaat stellen, de zwarte kraai of het dichtritsen van een jas, maar over hoe een app jou kan ontzorgen zodat jij kan focussen op jouw professionele ontwikkeling. Zullen we eens bellen?

Pieter Lohuis

Pieter Lohuis

Pieter is CMSO en productspecialist bij Vrest en trotse vader van twee kinderen.
Heb je vragen aan Pieter, neem dan contact met hem op: 06 – 24 91 73 92 of via p.lohuis@vrest.nl

In ander nieuws

Onze duurzaamheidsreis, een druppel op een gloeiende plaat?

Onze collega Annelies Mol noemt zichzelf een tikkeltje geitenwollen sok. Privé probeert ze met haar gezin duurzame keuzes te maken. Tijdens de lunch inspireert ze ons regelmatig met duurzaamheidsdilemma's. Annelies vertelt hoe we bij VREST duurzaamheid in de praktijk...

Kansen voor leven lang leren met EPA

Lees in onderstaand artikel uit het vakblad Profiel een inspirerend stuk van Eelco Kunst en Karin in 't Hout (onderwijskundig adviseur bij CINOP).(Bron: vaktijdschrift Profiel juni 2024)In ander nieuws

VREST feliciteert Joost Verschueren met behalen doctorstitel

Joost Verschueren behaalt doctorstitel na succesvolle verdediging van proefschrift ‘Unloading therapy for medial knee osteoarthritis: clinical outcomes and quantitative imaging considerations’. Op 20 juni 2024 werd door Joost Verschueren het proefschrift ‘Unloading...

Sebastian Sparenberg behaalt doctorstitel na succesvolle verdediging van proefschrift ‘Reconstructive Surgery, Risk Factors, Outcomes and Advanced Indications’

Op 23 mei werd door Sebastian Sparenberg het proefschrift ‘Reconstructive Surgery, Risk Factors, Outcomes and Advanced Indications’ met succes verdedigd aan de AmsterdamUMC. Onder supervisie van onder andere prof. dr. Pieter Tanis, prof. dr. Chantal van der Horst...