Nancy van Ooteghem: “Zo houd ik samen met de coachee een mooi overzicht over het coaching traject”

Mijn eerste kennismaking met VREST was tijdens mijn werk als MDL-arts in het Amstelland ziekenhuis. Daar voerde ik, zoals mijn hele maatschap, voor het eerst een 360-graden feedbacktraject uit in VREST. In 2022 verscheen in Medisch Contact een interview met mij over artsen die coach waren geworden. Naar aanleiding van deze publicatie nam VREST contact met mij op met de vraag of ik wilde samenwerken in de ontwikkeling van een coachingsportfolio.”

“Coachee heeft een blijvend en beschermd online overzicht

“Ik werk nu een jaar met de coachportfolio’s van VREST. Alle coachmodules waar ik mee werk zijn erin opgenomen. Het ziet er dus heel anders uit dan de reguliere portfolio’s van bijvoorbeeld aniossen of medisch specialisten, maar je kunt het wel aan een dergelijk account koppelen. Dit is vanzelfsprekend niet te zien voor derden.

Voor de coachee is het grote voordeel dat diegene zelf een blijvend en beschermd online overzicht heeft van de inzichten die zijn opgedaan, de doelen die zijn gesteld en hoe diegene bijvoorbeeld tot een bepaalde conclusie gekomen is.

De coachee houdt dit zelf bij, ik heb hierbij een ondersteunende rol en krijg automatisch een melding als de coachee iets aan het portfolio heeft toegevoegd. Zo houd ik samen met de coachee een mooi overzicht over het coachingtraject.”, vertelt Nancy.

“Coaching kan helpen andere opties in kaart te brengen”

 

Ik zie opvallend veel arts-assistenten die het niet lukt een opleidingsplek te vinden binnen het specialisme van voorkeur. Zelf na een promotietraject en 1 of 2 jaar aniossen is er beslist geen garantie. Dat is natuurlijk een enorme teleurstelling waarna coaching goed kan helpen dit te verwerken en je andere opties in kaart te brengen.

Daarnaast zijn er veel arts-assistenten en medisch specialisten die zich afvragen of het drukke bestaan van intramuraal medisch specialist (nog) wel bij ze past. De werk-privé balans is vaak in het geding. De coachmodules die in het portfolio van VREST zijn opgenomen sluiten goed aan bij deze coachvragen.
Zo helpt het Levenswiel in kaart te brengen hoe tevreden je bent over de verschillende facetten van je leven, helpen de kernkwadranten van Ofman je kernkwaliteiten, valkuilen en uitdagingen in kaart te brengen en werkt het GROW-model goed om je huidige situatie, je doelen en je opties en obstakels goed in kaart te brengen. Zo kun je zelf tot een weloverwogen plan komen over wat je uiteindelijke acties zullen zijn.

Nancy van Ooteghem

Nancy van Ooteghem, oprichter De Doktercoach