Maasstad Ziekenhuis voert succesvol EPA-structuur door in VVO (verpleegkundige vervolgopleidingen)

apr 17, 2024

Het Maasstad Ziekenhuis staat bekend om toewijding aan continue verbetering en innovatie in de gezondheidszorg. Het ziekenhuis erkende de behoefte om de verpleegkundige vervolgopleidingen te moderniseren en te stroomlijnen volgens de EPA-structuur van CZO-Flex.

Noodzaak voor vernieuwing

Het ziekenhuis stond voor de uitdaging om een geschikt portfolio te vinden, dat voldeed aan de EPA-richtlijnen van CZO-Flex, dat binnen korte tijd in gebruik kon worden genomen en dat gekoppeld kon worden met het bestaande leermanagementsysteem Studytube. Ook bestond behoefte aan ondersteuning bij het uitrollen van het portfolio.

 

Slim partnerschap tussen Maasstad Ziekenhuis en VREST

Na onderzoek en overleg koos het Maasstad Ziekenhuis voor VREST als partner. VREST biedt een bewezen opleidingsportfolio, dat bij veel andere ziekenhuizen al is doorgevoerd. Het portfolio bevat EPA-lijsten van CZO-Flex, waardoor de verpleegkundige vervolgopleidingen helemaal kunnen worden afgestemd op de gestelde normen. Met de op EPA’s gebaseerde bekwaamheidsoverzichten per student kan de voortgang van individuele PIO’s (professionals in opleiding) eenvoudig worden gevolgd en beheerd.

 

Daarnaast biedt VREST herinneringen voor PIO’s voor acties die ze moeten ondernemen en de mogelijkheid om registratie en beoordeling van zowel EOL (EPA-overstijgende leeractiviteiten) èn vrijstellingen EVC (Eerder Verworven Competenties) vast te leggen. Dankzij een koppeling worden EPA-resultaten vanuit VREST zonder problemen overgenomen in LMS Studytube.

Doordat de projectgroep van het Maasstad Ziekenhuis alle relevante informatie over hun werkwijze inventariseerde en aanleverde kon VREST het portfolio vloeiend laten aansluiten op de praktijk van het ziekenhuis.

Praktijkopleider Jessica Zuidam van het Maasstad Ziekenhuis:

“De samenwerking met VREST hebben we als prettig ervaren. Door de korte lijntjes kon snel gehandeld worden. 

Hierdoor is er in korte tijd een duidelijk en overzichtelijk portfolio tot stand gekomen.  

Doordat Vrest goed weet waar de vraag ligt komen zij zelf met aanpassingen/oplossingen op onze wensen en problemen, erg fijn.”

Dankzij de samenwerking met VREST kon het Maasstad Ziekenhuis snel en doelmatig de EPA-structuur invoeren binnen de verpleegkundige vervolgopleidingen. Het ziekenhuis profiteerde van een gebruiksvriendelijk portfolio dat voldeed aan de eisen van CZO-Flex en hun eigen wensen.

 

Ondersteuning in alle fases

De ondersteuning van VREST tijdens dit het traject bestond onder andere uit het meedenken over de toekenning van rechten van leercoaches, werkbegeleiders en praktijkopleiders, het begeleiden van de inrichting van de toekenning van inzagerechten in portfolio’s voor theorieaanbieders en het ondersteunen van de inrichting van het proces van EPA-bekwaamverklaren met behulp van 90˚-feedbacktrajecten.
Voor een vlotte start verzorgde VREST een webinar voor praktijkopleiders om het EPA-portfolio en de koppeling met Studytube te demonstreren.

In ander nieuws

Onze duurzaamheidsreis, een druppel op een gloeiende plaat?

Onze collega Annelies Mol noemt zichzelf een tikkeltje geitenwollen sok. Privé probeert ze met haar gezin duurzame keuzes te maken. Tijdens de lunch inspireert ze ons regelmatig met duurzaamheidsdilemma's. Annelies vertelt hoe we bij VREST duurzaamheid in de praktijk...

Collega’s Mario en Tobias: teamspirit en ruimte voor eigen inbreng

Sinds dit jaar is VREST twee nieuwe collega's rijker: Mario Nujic en Tobias van Leerdam. Wij stelden ze een aantal vragen om ze beter te leren kennen.  Vanuit ons kantoor in Enschede of zijn thuisbasis Rotterdam houdt Mario zich als developer bezig met het verbeteren...

Kansen voor leven lang leren met EPA

Lees in onderstaand artikel uit het vakblad Profiel een inspirerend stuk van Eelco Kunst en Karin in 't Hout (onderwijskundig adviseur bij CINOP).(Bron: vaktijdschrift Profiel juni 2024)In ander nieuws

VREST feliciteert Joost Verschueren met behalen doctorstitel

Joost Verschueren behaalt doctorstitel na succesvolle verdediging van proefschrift ‘Unloading therapy for medial knee osteoarthritis: clinical outcomes and quantitative imaging considerations’. Op 20 juni 2024 werd door Joost Verschueren het proefschrift ‘Unloading...