Blog: “Jezelf laten zien op de werkvloer” – door Nina Kamutzki

sep 14, 2022

“Ik heb het gevoel dat ik op een conferentie van de brandweer ben, maar niemand over water mag praten.”
Toen Rutger Bregman deze uitspraak deed besefte hij nog niet dat het kort daarna viraal zou gaan.

Het is 2019 in het Zwitserse Davos. De Nederlandse Bregman, journalist en historicus, is uitgenodigd voor het World Economic Forum om met andere deelnemers te praten over het basisinkomen.

De ‘Elephant in the room’

Bregman grijpt tijdens een discussie zijn kans en brengt de hypocrisie van deze conferentie aan de orde. Bregman: “Hoe kan het dat jullie met privévliegtuigen invliegen om met elkaar over het milieu te praten? Hoe kan het dat wij praten over participatie, rechtvaardigheid, gelijkheid en transparantie als het echte issue, belastingontwijking, niet op tafel komt?”

Het was duidelijk. Bijna niemand in het publiek kon deze boodschap waarderen en er werd met afkeur gereageerd op zijn betoog. Desondanks gingen de opmerkingen van Bregman viraal en werd hij door grote internationale kranten zoals BBC en CNN benaderd voor interviews. In één van de interviews wordt gevraagd waarom zijn betoog zo’n grote impact had op zoveel mensen. Bregman antwoordde, dat hij gewoon heeft gezegd wat iedereen al lang dacht. De zogenaamde Elephant in the room, zoals de Engelsen dit fenomeen zo mooi verwoorden.

De actie van Rutger Bregman getuigt van een flinke portie lef. Lef dat opvalt, omdat het zeldzaam is. Lef ofwel durf heeft alles te maken met jezelf laten zien. En dit geldt niet alleen voor situaties waarin je je kunt bevinden met volslagen onbekenden. Het geldt ook voor bekende omgevingen, bijvoorbeeld op de werkvloer.

 

Wat is het belang van zichtbaar zijn op de werkvloer

Het heeft geen verdere uitleg nodig om te begrijpen dat we allemaal waarde hechten aan gezien en gewaardeerd worden. Om wie we zijn en om wat we bijdragen in het werk. Waardering en gezien worden vormen het fundament voor werkplezier.

We kennen allemaal de collega die het geen enkele moeite kost om zichzelf te laten zien ten overstaan van andere collega’s. Die zelfverzekerd en ontspannen zijn of haar verhaal doet. En we kennen ook de collega die het een uitdaging vindt om een nieuw idee of oplossing te presenteren aan bekende collega’s.
Jezelf laten zien, voor de een geen issue en voor de ander de oorzaak van een slapeloze nacht.

Tips om jezelf te laten zien

Mensen die het een uitdaging vinden zichzelf te laten zien hoeven gelukkig niet bij de pakken neer te zitten. Laat onderstaande tips op je inwerken en probeer ze, of enkele, toe te passen in het werk en kijk wat het effect is. Hopelijk geven ze het zetje dat nodig kan zijn om op de werkvloer het beste uit jezelf te halen.

Tip 1: Begin klein

Jouw mening of ideeën kun je delen met een collega bij wie je op je gemak bent. Zie dit als een oefening. Wanneer jou dit gemakkelijk afgaat is de kans groot dat je met meer zelfvertrouwen jezelf laat zien in een groep.

Tip 2: Deel jouw (uitgesproken) mening

Deel gerust jouw uitgesproken mening over onderwerpen. Je hoeft geen allemansvriend te zijn om gewaardeerd te worden of te blijven. Maar blijf hierin altijd respectvol naar en over anderen. Hierdoor leren mensen jou kennen en hoewel jouw mening misschien niet altijd gedeeld zal worden, wordt eerlijkheid en openheid vaak wel op prijs gesteld.

Tip 3: Vertel waar je wel en geen energie van krijgt

Vertel jouw collega’s waar jij energie van krijgt in je werk en waarom. En uiteraard ook welke werkzaamheden juist energie slurpen. Ook dit heeft te maken met jezelf laten zien aan collega’s.

Tip 4: Laat je werk zien

Laat zien waar je mee bezig bent. Hiermee laat je niet alleen jouw kwaliteiten als werknemer zien, maar geef je collega’s tevens de mogelijkheid om waardering te kunnen uiten.

Tip 5: Vraag om hulp en biedt hulp aan

Stel jezelf open om hulp te vragen en aan te bieden. Het mooie van werken met collega’s is dat je elkaar kunt aanvullen. Vaak ben je samen meer dan de som der delen. Deze samenwerking kan de band met collega’s versterken doordat jullie elkaar beter leren kennen.

Tip 6: Neem tijd voor jezelf

Neem tijd voor jezelf. Zorg dat je buiten werktijd voldoende tijd hebt om op te laden en datgene te doen waar je energie van krijgt. Ben je uitgerust en vol energie dan vertaalt zich dat naar een opgewekt humeur en blijf je mentaal ‘fit for the job’.

 

Tip voor werkgevers: respectvolle communicatie

Eigenlijk hoop ik dat ik afsluit met een open deur.
Werknemers kunnen nog zo hun best doen om bovenstaande, of wellicht andere, tips in de praktijk te brengen, als de bedrijfscultuur niet meewerkt is het onbegonnen werk.
Werknemers floreren het makkelijkst en het meest wanneer binnen organisaties ruimte is voor open communicatie gecombineerd met onderling respect. Dan kan een cultuur ontstaan waarin bijvoorbeeld ‘fouten’ mogen worden gemaakt en ook nieuwe, niet voor de hand liggende, ideeën kunnen worden gedeeld. Dan voelt ook de introverte collega de veiligheid en het vertrouwen om zichzelf te willen en te kunnen laten zien.

 

 

(bronnen: desteven.nl; careerwise.nl; managementimpact.nl)

Nina Kamutzki

Nina Kamutzki

Nina is communications officer bij Vrest, trotse moeder van twee kinderen en heeft grote interesse in de verbindende kracht van verbale en non-verbale communicatie.
Heb je vragen aan Nina, neem dan contact met haar op via n.kamutzki@vrest.nl

In ander nieuws

VREST ontvangt certificaat voor ISO 27001:2022 en NEN 7510:2017

Per 1 november is VREST gehercertificeerd voor ISO 27001:2022 en NEN 7510:2017. Professionele ontwikkeling zit in het DNA van VREST. Ook wij doorlopen de fases van onbewust onbekwaam naar bewust (on)bekwaam. Continu vragen we ons af "Wat gaat er goed en wat kan er...

Eelco: “Wij hebben bergen cultuur”

Overal kom je rituelen tegen. Zelfs bovenop de berg. Hier sta ik bij de Gamshütte, een wandelaarshut in Oostenrijk. Zodra ik deze Hütte binnenga voer ik hetzelfde ritueel uit als iedereen: ik trek mijn bergschoenen uit, stop ze in de daarvoor bestemde kast en trek...

Dorhout Advocaten neemt juridisch dossier in gebruik

Donderdag 12 oktober vond de kick off van het juridisch portfolio plaats bij Dorhout Advocaten in Groningen.  Een mooie mijlpaal voor VREST, want hiermee is Dorhout het eerste advocatenkantoor in Nederland dat gebruikmaakt van het VREST-portfolio. (v.l.n.r. Hans de...

Succesvolle workshop over EPA’s tijdens Develhub Days

Tijdens de Develhub Days gaf Eelco op vrijdag 29 september de workshop ‘EPA’s of toevertrouwde handelingen voor alle professionals’.  Een inspirerende ochtend met levendige discussies door enthousiaste deelnemers. Een workshop dat zeker een vervolg zal krijgen. Wij...