Feedback: geven en ontvangen

“Feedback is een cadeautje!”

Theorie

Feedback, oftewel de terugkoppeling van jouw ‘boodschap’ door de ontvanger daarvan. Waarom dat een ‘cadeautje’ is? Nou, als de feedback goed wordt gegeven dan kun je daarvan leren. En door leren groei je. Als dat geen cadeautje is!

Maar hoe doe je dat, op een goede manier feedback geven? En waarom is dat zo belangrijk?

Bijna iedereen heeft moeite met het ontvangen van feedback (zelfs als het op een goede manier is gegeven). Dat komt omdat wij, als wij feedback krijgen ons meestal ‘aangevallen’ voelen. We vatten dan de feedback persoonlijk op. Het goed geven van feedback is dan een eerste vereiste voor een vruchtbare communicatie.

Feedback geven.

Feedback geven blijkt in de praktijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Veel feedback wordt op een onzorgvuldige manier gebracht. En dan brengt het eerder schade aan de relatie dan dat het daaraan bijdraagt.

Belangrijk is dat feedback altijd respectvol en vanuit ik-taal wordt gegeven. Met als intentie om de ander te helpen en niet om je eigen gal te spuwen. Wanneer aan deze basisvoorwaarden bij feedback geven niet wordt voldaan, krijgt feedback een vervelende bijsmaak. De feedback wordt dan ervaren als afbrekend in plaats van opbouwend.

Met behulp van het ‘4G Model’ kun je effectief feedback geven (zie model 1 hieronder).

    1. Beschrijf het Gedrag dat je ziet. Heel belangrijk daarbij is dat je niet gaat interpreteren. Benoem uitsluitend jouw concrete waarneming. En vraag ook of de ander dit herkent. Feedback geven en ontvangen moet een dialoog worden.
    2. Beschrijf het Gevolg van dit gedrag. Geef de ander terug wat het effect van zijn/haar gedrag op jou is.
    3. Beschrijf het Gevoel dat het bij jou oproept. Vraag of de ander zich dat kan voorstellen.
    4. Beschrijf alternatieven en het Gewenste gedrag van de ander. Geef met andere woorden een concreet advies.

Feedback ontvangen

Ook feedback ontvangen is lang niet altijd gemakkelijk. We voelen ons zoals gezegd snel aangevallen, veroordeeld, kwetsbaar, niet gezien. Die gevoelens moeten we dus loslaten. We moeten ons daarentegen geheel openstellen voor de gegeven feedback.

Ga jezelf dus niet verdedigen. Feedback gaat niet over het verantwoorden van je gedrag, maar leert je hoe je gedrag bij de ander is overgekomen. Na het ontvangen van de feedback bepaal jij of je iets met de ontvangen informatie wilt doen of niet. Maar zorg dat alle informatie van de ander helder voor je is, voordat je beslist wat je hiermee wilt doen. Dus:

    • Sta open
    • Vraag door
    • Bedank de ander voor de input
    • Blijf trouw aan jezelf
    • Geef aan wat je met de feedback gaat doen

Zie model 2 hieronder.

Aanbevolen literatuur:

    • Silvia Blankestijn, “Communiceren met ziel en zakelijkheid”, 2012.

Oefening

Bekijk hieronder het filmpje over feedback.

Bronvermelding