top of page

Onze duurzaamheidseis, een druppel op een gloeiende plaat?

Bijgewerkt op: 1 dag geleden




Onze collega Annelies Mol noemt zichzelf een tikkeltje geitenwollen sok. Privé probeert ze met haar gezin duurzame keuzes te maken. Tijdens de lunch inspireert ze ons regelmatig met duurzaamheidsdilemma’s. Annelies vertelt hoe we bij VREST duurzaamheid in de praktijk brengen.

 

“Bij VREST zijn we steeds meer bezig met verduurzaming. Een thema dat mij persoonlijk erg interesseert. Het is nu juli en ik heb deze week de laatste pagina van mijn duurzaamheidskalender afgescheurd. Ik heb er dus ruim een halfjaar langer over gedaan. De achterkant van de scheurkalenderblaadjes gebruiken we als boodschappenlijstje of knutselpapier. Duurzaam toch?


De scheurkalender stond bomvol tips, weetjes, quotes en dilemma’s over duurzaamheid. Zoals hoeveel impact het eten van vlees heeft, hoeveel energie het kost om een elektrische auto te produceren, of je beter een wijnfles of wijnpak kunt kopen en nog veel meer.


Laten we realistisch blijven, we kunnen onmogelijk alle duurzaamheidstips opvolgen. En wat is precies duurzaam? Een duurzaam geproduceerd kledingstuk hoeft niet per se langer mee te gaan dan een niet duurzaam geproduceerd item. Dit soort dillema’s kunnen dan ook tot verhitte discussies leiden.

 

Je kunt er moedeloos van worden. “Ik ben maar een druppel op de gloeiende plaat” is een logische gedachte. Dus je praat jezelf goed; “die ene vliegvakantie maakt toch niet uit, want het vliegtuig vliegt toch wel. En wat Shell doet is veel erger.” Maar als je denkt dat je te klein bent om het verschil te maken, probeer dan eens te slapen met een mug in je kamer. Een wijze uitspraak van Dalai Lama.


Dat we bij een klein bedrijf zoals VREST het afval scheiden vind ik dan ook extra mooi. Want wij zijn misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar we inspireren wel 20 werknemers en hun gezinnen. Net zoals we fietsen stimuleren middels het fiets-leaseplan. Veel werknemers maken hiervan gebruik, fantastisch! 


Daarnaast besparen we energie door slim gebruik te maken van bewegingssensoren die lampen automatisch uitschakelen. Onlangs hebben we ons platte dak vol gelegd met zonnepanelen, waardoor we groene stroom aan het netwerk leveren. Dat voelt goed, maar we zijn nog lang niet klaar. Ik denk dat we nog meer kunnen doen. Zoals vegetarische lunches stimuleren, eco schoonmaakmiddelen gebruiken én wekelijks onze mailbox opschonen.



Want de printer staat dan wel stil, digitalisering kost ook bakken met energie. Stap voor stap werken we aan een duurzamere toekomst voor VREST en de planeet.


Heb jij ook een duurzaamheidstip?  Laat het me weten.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page